Salariu minim de 3000 de lei și impozit zero pentru acești români: privilegiul nu mai este doar pentru construcții și agricultură
În România, există mai multe categorii de angajați privilegiați. Aceștia se bucură de salarii generoase lipsite de impozitare sau cu foarte puțin taxe achitate către statul român. Lista privilegiaților are mari șanse să se extindă.
În construcții și în agricultură, există un salariu minim stabilit prin lege la 3000 de lei. În plus, acesta este scutit de impozite. Fără să surprindă pe nimeni, angajații din alte industrii își doresc aceleași condiții de lucru. Cea mai nouă categorie de salariați care visează la astfel de privilegii este cea a angajaților din industria fabricării băuturilor, respectiv vin, bere, băuturi alcoolice și apă minerală.
Salarii mai mari pentru acești angajați din România
Salariul minim în agricultură și în industria alimentară a fost stabilit anul acesta la 3000 de lei brut, cu scutiri fiscale de impozit și contribuții sociale, în aceleași condiții ca în construcții. Opțional, angajații din aceste domenii pot contribui la Pilonul II de pensii. Măsura cu pricina are o aplicabilitate limitată, până la 31 decembrie 2028, în timp ce scutirea de impozit se aplică doar pentru veniturile brute de până la 30.000 de lei sub formă de salarii și asimilate salariilor. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 de lei nu beneficiază de facilități fiscale.
De aceleași condiții s-ar putea bucura și angajații din industria fabricării băuturilor, dacă se materializează o inițiativă a mai multor deputați PNL, susținuți de colegi din PSD și UDMR ce vizează companiile codul CAEN 11: Fabricarea băuturilor, după cum urmează:
01 – Distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice
02 – Fabricarea vinurilor din struguri
03 – Fabricarea cidrului şi a altor vinuri din fructe
04 – Fabricarea altor băuturi nedistilate, obţinute prin fermentare
05 – Fabricarea berii
06 – Fabricarea malţului
07 – Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate.
Ca referință, dacă se va legifera această schimbare, la un salariu brut de 3.000 lei, angajatul primește un salariu net de 1.775 lei în condițiile actuale, dar ar primi 2.363 lei în condițiile noii legislații, ceea ce ar reprezenta pentru angajat o creștere a venitului net de 588 lei/lună, conform profit.ro.
”Companiile din sectorul băuturilor susțin circa 15.000 angajați direcți care vor fi direct afectați de această măsură discriminatorie. Sectorului băuturilor se supune acelorași reguli și norme legislative (atât naționale cât și europene) aplicabile restului industriei producătoare de alimente: normele privind siguranța alimentară, inclusiv cele sanitar veterinare, cele privind etichetarea, informarea și protecția consumatorului, legislația specifică privind ambalajele și protecția mediului.
Totodată, sectorul băuturilor reprezintă o componentă de bază a întregului lanț alimentar, mai ales în perioade dificile, așa cum a fost perioada pandemiei. În ultimii doi ani, industria de fabricare a băuturilor a reprezentat un pilon important în procesul de menținere a lanțului alimentar, fiind nevoită să adopte măsuri excepționale pentru a se adapta condițiilor de criză sanitară și economică. (…) Mai mult, angajatorii au făcut eforturi să păstreze angajații, asigurându-le stabilitate financiară într-un context dificil”, atrag atenția inițiatorii proiectului.